Sorun Çözme Becerisi-Sınav Kaygısı Yaşamı Dengede Tutmak

Sorun Çözme Becerisi-Sınav Kaygısı Yaşamı Dengede Tutmak PİKARE VİP Eğitim Kurumu rehberlik birimi sizler için hazırladı

Sınava hazırlanırken zorlayıcı, yorucu, uzun bir süreçten geçiyoruz. Bu benzer bazı sorunlarla karşılaşıyoruz ve üstesinden gelmek için bu gibi sorunlarla yüzleşip, çözüm yolları bulmalıyız ki motivasyonumuz, çalışma isteğimiz, düzenimiz bozulmada sınav yolculuğuna devam edebilelim.

Öncelikle durmalıyız ve kendimize bir mola vermeliyiz. Sakinleşip problemlerden uzaklaşmalıyız. Eğer problemimizi varsa bunun ne olduğunu bulmaya çalışalım ve problemi çözmeye çalışalım.

Sonrasında nefes alalım çünkü bir süre derin derin nefes almak hem bedeninin rahatlamasına, fizyolojik tepkilerinin normale dönmesine ve böylelikle zihninin boşalmasına yarayacaktır.

En son sorunumuzun ne olduğunu iyice anlayıp kavrayıp sorunumuzun üzerine gidip, iyice düşünüp çözüm yolları aramalıyız.

Sonrasında nefes al. Bir süre derin derin nefes almak hem bedeninin rahatlamasına, fizyolojik tepkilerinin normale dönmesine ve böylelikle zihninin boşalmasına yarayacaktır. Önceden böyle bir problemle karşılaştıysan çözümünü bilmek seni rahatlatacak hem de kendine olan güvenini arttıracaktır.

Unutmayalım ki bazen bu sorunlarla tek başımıza başa çıkamayabiliriz. Bu gibi durumlarda arkadaşlarımıza ve ailemize danışıp onlardan güç alabiliriz.

 

YAŞAMI DENGEDE TUTUMAK

Yaşamını dengede tutan insanların kaygı düzeyi de düşük olma eğilimindedir. Sorumluluğunu bilmek, zamanını, boş zamanında ne yapacağını planlamak, ne yapacağımızı bilmek kaygımızın azalmasına yardımcı olur.

Vaktimizi sadece bir yere yönlendirmek örneğin sadece ders çalışmak dışında başka bir aktivite yapmamak bizi mutsuz edip sınava olan motivemizi ve isteğimizi kırabilir. Bu yüzden sınava hazırlanırken yaşamı da dengede tutmak bizi motive edecek ve ders çalışma isteğimizi arttıracaktır. Ailemizle, arkadaşlarımızla vakit geçirmek, sevdiğimiz hobileri yapmak(gitar çalmak, müzik dinlemek, kitap okumak) derse olan adaptasyonumuzu daha güçlü kılacaktır. Fakat sadece bu aktiviteleri yapıp sınava az zaman ayırmak hedeflerimizin şaşmasına ve sınav sürecinde sona yaklaşırken bizi strese sokacak ve yapabileceğimiz şeyleri bile belki yapamamamıza neden olacaktır. Bu yüzden herşeyi dengede tutmak hayatımızı ve sınava giden yolumuzda ilerlememizi kolaylaştıracak ve bizi güçlü kılacaktır. Hedefimize ulaşmada güçlü adımlarla gitmemiz için yaşamımızı dengede tutmalıyız.

 

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.