Taç Mahal

Taj Mahal, Hindistan’ın Agra kentinde bulunan bir anıttır. Mughal imparatoru Şah Cihan, sevgili eşi Mumtaz Mahal’in anısına onun ölümünden sonra onun için bu yapıyı yaptırmıştır. Yapımına 1632’de başlanan Taj Mahal, 1653’te tamamlanmıştır.

Taj Mahal, beyaz mermerden yapılmış muhteşem bir yapıdır. Mimari olarak, Hint, Pers ve İslam sanatının bir karışımını yansıtmaktadır. Anıtın ana yapısı, dört minare ve ortasında büyük bir kubbe bulunan büyük bir avludan oluşur. İçinde Mumtaz Mahal’in mezarı ve Shah Jahan’ın mezarı da bulunmaktadır.

Taj Mahal, dünyanın en ünlü turistik yerlerinden biridir ve her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

Taç MahalTac Mahal Mimari özellikleri

Tac Mahal’in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmıştır. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış ve 1648 yılında tamamlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Yapıdaki yazıları yazan Hattat Settâr Efendi’dir.

Kubbe üzerinde altınlı bir alem vardır. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi vardır. Anıtın dört yanına Hattat Settâr Efendi tarafından Yasin suresinin tamamı yazılmıştır.

İnşaatta çok sayıda ustanın yanı sıra, günde 20 bin işçinin çalışmasıyla türbe 1643’te, çevresindeki avlu ve yapılar 1649’da bitirildi. Tac Mahal, 20 yılda 1652’de bütünüyle tamamlandı.

305×580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda yer alan Tac Mahal, dört cephesinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevreliyor.

İç mekânı örten 30 metre yüksekliğindeki alt kubbeyle üst kubbe arasında türbe mekânı kadar ölü hacim var.[kaynak belirtilmeli]

Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sandukaları üst katta, kubbenin altındadır. Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahiptir.[kaynak belirtilmeli] Şah’ın ve eşinin asıl lahitleri ise, en alt katta bulunmaktadır.

Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci vardır.

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.