Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı ve Açıklaması

Atasözünün Anlamı Kısaca Nedir?

“Küçük çabalar, büyük problemlerin çözümüne yardımcı olabilirler” anlamında bir Atasözü.

“Ne kadar küçük miktarlar olursa olsun, bu miktarlar gittikçe çoğalabilirler.” anlamında bir Atasözü.

Küçük şeylerin değerlendirilmesi ve asla ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulamak için söylenir.

Atasözünün Açıklaması

Damlaya Damlaya Göl OlurHem mecaz anlam hem de hem de gerçek anlam içeren bir atasözümüzdür. Birikim yapmanın önemini vurgulayan bu atasözü belki de en fazla kullandığımız atasözümüzdür.

Küçük ve önemsiz gördüğümüz şeyler birikerek büyük şeyleri meydana getirirler. Olumlu veya olumsuz tüm durumlar için olan bir durumdur. Bunun için küçüktür, azdır, önemsizdir deyip hiçbir şey hor görülmemelidir; bunların önemi bilinmeli, gereksiz yere ziyan edilmemelidir. Zaten ziyan etmek israftır, israf ise dinimizde haramdır.

Küçük tasarruflar birike birike birike büyük sermayeleri oluşturur. Küçücük kayıplar diye ihmal edilen her şey, çarçur edilen değerler, aslında büyük kayıplara yol açar. Nasıl ki ufak olumlu birikimler büyük kazanımlar sağlıyor ise aynı şekilde küçük zararlar da birike birike büyük zararlara yol açar. Tıpkı damlayan suyun bir göl, faturasının da bir servet olarak karşımıza çıkması gibi.

Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Hikayesi

Küçük şeylerin zamanla büyüdüğünü anlatmak isteyen bu söz azim ve kararlılığın simgesidir. Yaşlı insanlara sorduğumuzda bu hikayenin çok eski bir hikaye olduğunu söylediler.

Rivayet odur ki geçmiş zamanda çocuğuna harçlıklarını yavaş yavaş veren bir adamla çocuğu arasında bir hikayedir. Babasından bu şekilde para alan çocuk çok rahatsızdır, almak istediklerini parası yetmeyen çocuk babasına bu harçlık yetmiyor bana demeye başlamıştır.

Babası da ona demiş ki sana verdiğim harçlıkları harcamadan biriktirdiğin zaman istediğin her şeye sahip olabilirsin der. Çocuk ise bu durumu anlamaz, ve babası evlerinin karşısındaki gölü gösterip ” bak oğlum bu göl yağmur damlalarının zamanla birikmesi ile böyle göl oldu, yani sen de harçlıklarını bu şekilde büyütebilirsin der. ”

O günden bu zamana yağmur damlalarının birleşip büyümesinden insanlar ilham alır olmuş ve küçük şeylerin birleşmesine de ”Damlaya damlaya göl olur” demişler.

Atasözü ile ilgili Cümle Örnekleri

Mehmet Akif Ersoy Diyor ki : Boşuna dememiş atalarımız damlaya damlaya göl olur diye….

Kimse bir anda zengin olmaz. Damlaya damlaya göl olur misali birikim yaparak belli bir seviyeye ulaşabilir.

Damlaya Damlaya Göl Olur Kompozisyon Örnekleri

1 Yorum
  1. BAHIR SAĞIR says

    Hekeze teşekkürler bize çok yardımcı oldunuz

Bir Cevap Bırakın

E-mail adresiniz yayınlanmamaktadır.